Вправи та відео з медитації

Дуже часто виникає питання: якій техніці медитації навчав Шрі Чінмой?

Якщо відповісти коротко, то це – медитація на духовному Серці. Проте, справжня медитація – це внутрішній досвід, який виходить далеко за межі техніки хатха-йоги (асани), дихальних вправ (пранаями), релаксації, концентрації помислів і таке інше.

Усі вправи на візуалізацію, концентрацію і розширення свідомості,які ми практикуємо, поряд зі співом мантр, прослуховуванням і виконанням медитативної музики Шрі Чінмоя та інше – покликані принести натхнення і полегшити процес занурення в духовне серце в центрі грудної клітки, у внутрішній світ безмовності, світла і краси.

Шрі Чінмой підкреслював необхідність регулярної практики – щодня. Згодом розвивається здатність до пунктуальності – практики в один і той же час.

У кожного з нас є улюблені вправи з тієї безлічі, якими Шрі Чінмой  намагався вивести на передній план наше устремління.  Однак, через  унікальність людських душ, кожен має свою власну медитацію .  Цієї медитації навчає наша  власна душа за внутрішньою допомогою Духовного Вчителя.

Нижче ви можете познайомитися з окремими вправами з медитації, які можуть допомогти вам знайти свій власний стиль.

Що таке медитація?

Правильне дихання

Серце-лотос

Мантра Supreme (Всевишнiй)

Демонстрація Самадхи

Гра на флейтi

Призупинення плинності думок

1. Повторення мантр (джапа). Ви можете вибрати ту мантру, яка надихає вас найбільше:

А. AUM  (Ом) –  відтворюється як склад ome  (ОУМ) в англійському слові home. При цьому зву «м» триває втричі довше «оу»;

Б. Supreme (Всевишній);

В. Бог або інше ім’я Бога; 

При багатократному  свідомому повторенні мантри плинність думок розчиняються в глибинному, внутрішньому,  потоці, який починає струмувати через вас.

2. Перенести свою увагу з голови на духовне серце (в центрі грудної клітини) і повторювати: « у мене є тільки духовне серце» . При цьому можна уявити своє духовне серце у вигляді своєї улюбленої квітки.

Регулярна робота з такими вправами дозволяє вивести на передній план і проявитися у нашому житті глибшим реальностям, якими є наші духовне серце і душа. Саме їм відомі   Ціль нашого перебування на землі та Місія, яку ми повинні тут виконувати. Наше духовне серце має здатність охопити цілісну картину нашого  життя.

На те, що почати відчувати духовне серце і потім навчитися пізнавати світ за його допомогою,  іноді потрібен певний час. Але зусилля ніколи не будуть марними. Ми навіть не підозрюємо, яким багатством у внутрішньому світі ми володіємо!

Вправи на здобуття спокою  

Намагайтеся уявити, що ви перебуваєте досить глибоко  на морському дні. Там, вгорі  – у зовнішньому світі –  можуть бути хвилі і вітер. Але тут, на дні моря, нас нічого не може потурбувати, ніщо не може нас торкнутися. Страх, сумніви і весь людський неспокій просто зносить водою, оскільки зовні і всередині нас – один спокій. Думки не в стані потурбувати нас, оскільки наш розум сам спокій, сама безмовність. Наче риби у воді, вони пливуть, не залишаючи жодного сліду.

Вправи на здобуття чистоти, щирості і впевненості

Насамперед ми намагаємося заспокоїти наш розум. Потім, поклавши свою праву руку на область пупка (область життєвої енергії) –  сконцентруємося на цій точці, і з відчуття тепла промовимо тричі «Я – чистий».

Тепер праву руку покладемо на духовне серце – в центрі грудної клітини і тричі вголос повторимо: «Я – щирий».

Через кілька хвилин, перемістимо руку на маківку голови (тисячопелюстковий лотос)і промовимо тричі :  «Я – простий».

Через деякий час – покладемо руку посередині і трохи вище брів (область «третього ока» і промовимо: «Я – впевнений».

Потім,   не використовуючи руку, спробуємо послідовно сконцентруватися на цих центрах і через невеликі проміжки часу промовити: «Я – щирий, я – простий, я – впевнений».

Ви також можете скористатися онайл курсом медитації – Школа Шрі Чiнмоя